Brødremenigheden i Christiansfeld
Brødremenigheden i Christiansfeld er en evangelisk-luthersk frimenighed, grundlagt i 1773. Også kaldet Herrnhuterne. Den verdensomspændende Brødrekirke findes på 4 kontinenter, består af ca. 30 Unitets-provinser, og har i alt ca. 1 million medlemmer på verdensplan. Den oprindelige Brødremenighed (Unitas Fratrum) var en præ-reformatorisk kirke i Bøhmen og Mæhren, grundlagt i 1457. Den var en af de første protestantiske kirker. Den fornyede Brødrekirke blev officielt indstiftet den 13. august, 1727 i Herrnhut, i Sachsen i Tyskland under ledelse af Grev Ludvig von Zinzendorf. Den udviklede sig til en protestantisk kirke med både luthersk og reformert baggrund.
Brødremenigheden kom som bevægelse til Danmark første gang ved Grev Zinzendorfs besøg i København i 1731. De første missionærer Brødremenigheden sendte ud rejste til Dansk Vestindien i 1732. I 1733 rejste missionærer til Grønland. Siden har Brødrekirken bredt sig i Europa, Nordamerika, Caribien, Central- og Sydamerika og Afrika og lidt på det indiske subkontinent. Herrnhuterne etablerede det Københavnske Brødresocietet i 1739 og udsendte i de følgende årtier talrige lægfolk (emisærer), som holdt ”gudelige forsamlinger” især i Jylland og på Fyn. Herrnhuterne var en af de tidlige og væsentlige vækkelsesbevægelser, der prægede det danske kirkeliv i det 18. og dele af det 19. århundrede.
Arkiv
Arivet indeholder blandt andet byens grundlæggelsesdokumenter, de berømte levnedsløb, andre håndskrifter, menigheds-dagbøger gennem næsten 2 århundreder, bygningstegninger, korhus-arkiver og handels- og håndværker-arkiver. Der findes et par håndskrifter vedrørende missionen i Grønland:
- P.A.I. R.5. HEIDENMISSION. A. Allgemeines der Mission betr. 1. 2. Akten der Mission in Grönland, Westindien, Surinam, Guinea und Ostindien betr. 1. pk.
- Gl.reg. P.A.I. R.5. A.2.-5. 1. Grönländische Mission. Verschiedene Papiere 1733/1778, 1802-1805, nebst Protokolle von Lichtenfels-Konferenzen 1770-1775, 1815-1816.
Bibliotek
Biblioteket har blandt andet en væsentlig samling af bøger udgivet i 1700- og 1800-tallet af Brødremenigheden, foruden teologisk litteratur og international litteratur samlet gennem Brødremenighedens mere end 200 år lange historie med internationale kontakter.
Museum
I Brødremenighedens museum fortæller de forskellige udstillinger om Brødremenighedens (også kaldet Herrnhuterne) historie og musiktraditioner, og det er muligt at se kammerherreinde Christina Friedericas mindestue. Museet byder også på mange spændende genstande og etnografika fra Brødremenighedens mission rundt om i verden. Desuden rummer museet også en kunstudstilling med malerier af kunstner Jeppe Madsen-Ohlsen og fotografier af fotograf Ole Akhøj. Du finder museet på 1. og 2. sal i Søstrehuset. Der findes betydelige mængder artefakter fra brødremenighedens missionsarbejde, bl.a. fra Grønland. Mange artefakter er dog nedpakkede (nov. 2021), da Enkehuset skal renoveres, men et mindre udvalg kan ses ved besøg i Søstrehuset, Nørregade 16.

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.
Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

registrant@ arktisk.dk