English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

Dansk Forsorgshistorisk Museum

Dansk Forsorgshistorisk Museum drives af en støtteforening og ligger på det tidligere Andersvænge i Slagelse. Stifteren af Dansk Forsorgshistorisk Museum var Erling Kristensen.

Med udgangspunkt i den gamle åndssvageanstalt Andersvænge i Slagelse (hvor der bl.a. var grønlandske patienter) fortæller Dansk Forsorgshistorisk Museum historien om den danske åndssvageforsorg. I 20 udstillinger i det gamle centralkøkken og vaskeri fortælles om vejen fra dårekisterne til livet på åndssvageanstalten, og til forholdene i dag, hvor alle har deres egen bolig. Museet rummer også en udstilling om Kvindeanstalten på Sprogø og om anstalten for mænd på Livø.

På vores hjemmeside kan man gratis downloade bøger og skrifter udgivet af Dansk Forsorgshistorisk Museum. Der er desuden en række links til andre museer, foreninger, projekter og historier, der alle har forsorg som omdrejningspunkt.

Rosenkildevej 59, 4200 Slagelse, Danmark
 

Biblioteket

  • Arkivalier (dokumenter). Langt størstedelen er afleveret til Rigsarkivet og kan findes i deres database under 'Andersvænge'.
  • Avisudklipssamling. Bl.a. om Kaassassuk elevhjem i Ruds Vedby, Klub Aka og arrangementer i Andersvænge.
  • Bogsamling. Bl.a. om grønlandske patienter.
  • Fotografisamling. Fra tidligere grønlandske patienter og fra arrangementer i Andersvænge. Nogle er tilgængelige via arkiv.dk.
  • Rapporter om ”Projekt 171 – Andersvængeprojektet” vedr. ’psykisk udviklingshæmmede børn i Grønland’. Seks rapporter udgivet 1976-78.
  • Tidsskriftsbibliotek (se oversigt i pdf). En del tidsskriftsnumre omhandler behandling af grønlandske patienter i Danmark.
Periode: 1940 -
 

Museet

Museet rummer bl.a. en permanent udstilling med grønlandske genstande, som enten stammer fra Grønland eller er udarbejdet af grønlandske patienter på Andersvænge.

 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: