Den Arnamagnæanske Samling, Københavns Universitet
Den Arnamagnæanske Samling er et forskningscenter, hvor forskningsområdet er filologi, håndskriftstudier samt tekst- og sprogvidenskab inden for de nordiske sprog, specielt de ældre nordiske sprog: vestnordisk (islandsk, norsk og færøsk) og østnordisk (svensk og dansk). Centret huser flere samlinger, hvor den vigtigste er Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling. Håndskriftsamlingen blev i 2009 optaget på UNESCOs Memory of the World Register.
Den Arnamagnæanske Håndskriftssamling
Hele samlingen består af omkring 3.000 håndskrifter, hvoraf 1.400 er i København og resten er udleveret til Island. Samlingen er opkaldt efter dens grundlægger, den islandske filolog og historiker Árni Magnússon (latiniseret Arnas Magnæus, på dansk Arne Magnusson). Kort inden sin død i 1730 testamenterede Árni sin samling af håndskrifter, trykte bøger samt sin formue til Københavns Universitet, hvor han var professor i danske antikviteter. Samlingen består hovedsageligt af islandske håndskrifter, men i samlingen findes også håndskrifter af anden proveniens.
- Håndskrifter relaterede til Grønland kan ses i listeform i nærværende registrant: "Den Arnamagnæanske Håndskriftssamling, Kbh. Uni._Registrant_2021". Den må ikke regnes for en udtømmende liste.
Der findes desuden flg. onlineopslagsværker, der omhandler den Arnamagnæanske samlings håndskrifter:
- "Katalog over den Arnamagnæanske håndskriftssamling", bind 1-2, udgivet 1889-1894 af Kommissionen for det Arnamagnæanske Legat. Kataloget er en gennemgang af samtlige håndskrifter, som ved katalogets tilblivelse opbevaredes på Den Arnamagnæanske Samling, Københavns Universitet.
- På www.handrit.org er der onlineadgang til håndskrifter, som opbevares på hhv. Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, Landsbókasafn Íslands - Háskólabókasafn (Islands Nationalbibliotek) og Stofnum Árna Magnússon (Árni Magnússon-Instituttet for Islandske Studier).
- "Grønlands historiske Mindesmærker", bind 1-3, udgivet 1838-1845 af Det Kongelige Nordiske Oldskrift-Selskab. Bøgerne er en beskrivelse af de, ved bøgernes tilblivelse kendte, håndskrifter fra Nordens Middelalder, der angik Grønlands historie og geografi. De kan indeholde referencer til håndskrifter, som ikke findes i "Katalog over den Arnamagnæanske håndskriftssamling".

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.
Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

registrant@ arktisk.dk