English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

Frihedsmuseets samling og arkiver, Nationalmuseet

Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.

Da museet brændte ned efter en påsat brand i 2013, blev det besluttet at bygge et helt nyt og mere tidssvarende museum på samme sted i Churchillparken ved Kastellet. Heldigvis overlevede alle de uerstattelige genstande fra besættelsestiden branden. I dag er de enten udstillet på museet eller sikkert opbevaret på magasin. En stor del af det nye museum er underjordisk, og gæsterne går bogstaveligt talt under jorden for at tage på en rejse gennem besættelsestidens Danmark.

Arkivbesøg (efter aftale): Frederiksholms Kanal 29A, 1. (inde i gården), 1220 København K, Danmark
Post: c/o Nationalmuseet, Frederiksholms Kanal 12, 1220 København K, Danmark
[email protected]
 

Arkivalier

Arkivalier kan findes i Frihedsmuseets Dokumentdatabase. Databasen fortæller, hvilke dokumenter der befinder sig i arkivet. En mindre del af dokumenterne er digitaliseret og kan downloades direkte i din browser. Hvis et dokument kan downloades, fremgår det af en grøn boks i forbindelse med registreringen af dokumentet. Der findes dokumenter (beretninger, kort, plancher m.v.) vedrørende Grønland; bl.a. i hovedgruppe

  • 11A (Børge Fristrup),
  • 12A (Peter Freuchen),
  • 16A (det danske gesandtskab i Washington, Henrik Kauffmann),
  • 16C (den amerikanske legation i National Archive in College Park, Maryland)
  • 18A (radioavis i Grønland),
  • 18B (Eli Knudsen, slædepatrulje)
  • 18C (Knud Oldendow),
  • 21C (udklip om Danmark og Grønland fra canadiske og amerikanske aviser)
 

Fotografier

Diverse fotografier fra Frihedsmuseet med relation til Grønland kan findes i Nationalmuseets Billedarkiv, hvor der også findes andre materialer (arkivalie, maleri, tegning og andet). Bl.a. af Peter Freuchen, Ebbe Munch, Henrik Kauffmann.

 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: