English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Derudover er GEUS partner i Geocenter Danmark og tilknyttet Euro GeoSurveys. GEUS er geologisk datacenter og udfører undersøgelser, forskning, rådgivning og kortlægning i primært Danmark og Grønland.

Emner som vandressourcer, klima, natur, energi og mineraler er i fokus hos GEUS, der bl.a. udfører forskning på internationalt niveau, rådgiver myndigheder og erhverv, kortlægger undergrunden og ressourcerne, samt stiller data og viden til rådighed. 

GEUS blev til i 1995, da de to institutioner Grønlands Geologiske Undersøgelse (GGU) og Danmarks Geologiske Undersøgelse (DGU) blev fusioneret. GGU blev oprettet i 1946, og DGU's historie strækker sig helt tilbage til 1888.

Øster Voldgade 10, 1350 København K, Danmark
 

Arkivalier hos Rigsarkivet

Arkivfortegnelsen er en oversigt over de af GEUS' arkivalier, der er afleveret til Rigsarkivet.

Periode: 1875 - 2013
 

Data og kort

Vores datasamlinger består af kort, surveys, links til wms og wfs m.m. Datasamlingerne er fordelt på en række temaer, som du kan klikke dig ned til via https://www.geus.dk/produkter-ydelser-og-faciliteter/data-og-kort eller herunder:

 

Fotoarkiv

Samlingen af grønlandsbilleder er etableret gennem en lang årrække (fra slutningen af 1940’erne til begyndelsen af 2000-tallet) med billeder, der gennem årene er blevet afleveret af geologer m.fl., der har deltaget i feltarbejdet i Grønland. Ifølge GGU’s oprindelige standardkontrakter var de deltagende geologer forpligtet til efter feltarbejdet at aflevere dagbøger (field notes), rapporter og de optagne fotos (s/h og farve). Det er en del af disse fotos, der nu ligger i hovedarkivet. Udover geologernes optagelser findes der en samling på ca. 60.000 farvefotooptagelser af GEUS' professionelle fotograf Jakob Lautrup.

Periode: 1946 - 2014
 

Publikationer

GEUS udgiver løbende serier, videnskabelige tidsskrifter, rapporter, bøger og populærvidenskab, og meget af det er frit tilgængeligt. Nærmere information om udgivelserne kan findes her https://www.geus.dk/produkter-ydelser-og-faciliteter/publikationer. Få overblik over GEUS' videnskabelige artikler og rapporter i publikationsportalen.

Udgivelserne er inddelt i flg.:

  • Geological Survey of Denmark and Greenland Bulletin (GEUS Bulletin) er et Open Access-tidsskrift, der udgives ca. tre gange om året i identiske elektroniske og trykte versioner. Alle udgivelser tilbage til 1890 er frit tilgængelige på www.geusjournals.org
  • GEUS Map Series indeholder geovidenskabelige kort over Danmark, Færøerne og Grønland, inkl. offshore-områder, med kortfattede faglige beskrivelser.
  • Populærvidenskabelige udgivelser fra GEUS omfatter blade, hæfter og bøger, der kan downloades eller bestilles.
  • GEUS udgiver i samarbejde med Grønlands Selvstyre publikationer om Grønlands mineralske råstoffer.

Filen 'GEUS_Oversigt over GGU-GEUS Grønlandspublikationer 1948-2013' giver et overblik over GEUS' Grønlandsrelaterede publikationer.

 

Videnskabelig Samling

Arkivfortegnelsen indeholder en lang række arkivalier, der betragtes som GEUS' videnskabelige samlinger, således bl.a. dagbøger, lommebøger, feltdagbøger, minerapporter m.v. Af det vedlagte skema fremgår nærmere, hvilke arkivalier, der er tale om.

Periode: 1889 - 1999
 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: