English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

Johannes Larsen Museet

Kunstnerhjemmet på Møllebakken

Johannes og Alhed Larsen skabte ikke alene en malerisk ramme om deres liv, men tillige et gæstfrit kunstnerhjem, der satte sit præg på dansk kunst og kultur igennem årtier. Besøg et levende kunstmuseum på Fyn fra begyndelsen af forrige århundrede.

Østfyns Museer er organisationen bag museerne på Østfyn. Vi varetager arkæologi, indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling af kulturarven på Østfyn.

Møllebakken 14, 5300 Kerteminde, Danmark
 

Arkivalier

  • Sven Havsteen-Mikkelsens dagbøger fra Grønland ('Søkongen' - fra Grønlandsrejse med skibet 'Søkongen', 1932 og 'Sommeren 1928' - optegnelser fra Grønland og Færøerne 1928). Uddrag af materialet er brugt i hæftet ”Fra menneskenes land – fire kunstnere i Grønland”, Johannes Larsen Museet 2009 (Troels Borch og Malene Linell Ipsen red.)
  • Desuden findes Johannes Larsens dagbøger fra hans rejse til Grønland i 1925, hvor han deltog i en fugleekspedition arrangeret af ornitolog og vekselerer Eiler Lehn Schiøler, på Det Kongelige Bibliotek. Dagbøgerne er udgivet i transskriberet udgave med kommentarer, biografier mv. i bogen ”Klar blaa Luft, let Bris fra N. Johannes Larsen. Dagbøger fra Fugleekspeditionen i Grønland 1925” af Malene Linell Ipsen, Theis Vallø Madsen og Jens Gregersen, Ny Carlsbergfondet og Strandberg Publishing 2019. Samme dagbøger kan ses i form af scans af de håndskrevne sider, transskription og med kommentarer på hjemmesiden 'Kilder til dansk kunsthistorie - Fynboerne'.
Periode: 1928 - 1932
 

Genstande

Genstande indkøbt af Johannes Larsen i Grønland 1925; bl.a. en perlekrave og en kajakmodel. Desuden en dekoreret harpun (spyd), som Larsen-parrets søn modtog i gave fra Sven Havsteen-Mikkelsen, som var i Grønland i sine unge dage.

Periode: 1925 -
 

Værker

Værknumre kan bruges til at søge efter yderligere information via Kunstindeks Danmark.

 

Johannes Larsen

Johannes Larsen malede akvareller og oliebilleder under og efter sin Grønlandstur 1925. I listen ses en oversigt over disse Grønlandsværker.

Periode: 1925 - 1926
 

Sven Havsteen-Mikkelsen

Prøvetryk af de allerfleste af Sven Havsteen-Mikkelsens træsnit, og heraf er en del illustrationer til bøger om og fra Grønland; bl.a. "Sagn og Saga fra Angmagssalik".

 

Troels Brandt

Værker med motiver fra Grønland (lokaliteter og portrætter). I listen ses en oversigt over disse.

Periode: 1956 - 1981
 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: