Knud Rasmussens Hus og Arkiv
Knud Rasmussens Hus ligger nord-øst for Hundested havn. Huset fungerede som Knud Rasmussens arbejdshus, når han var i Danmark. Det er i dag indrettet som museum og mindestue for Danmarks berømte polarforsker. Knud Rasmussen har haft stor betydning for udforskningen af Grønland. De ekspeditioner han var en del af, har givet et betydeligt videnskabeligt udbytte. I ekspeditionerne deltog flere andre videnskabsmænd, som indenfor deres individuelle fagområder bidrog til udforskningen og kortlægningen af Grønland og Arktis. Det gælder på så forskellige felter som botanik, geologi, meteorologi, kartografi, etnografi og arkæologi. Knud Rasmussen skrev flittigt mellem ekspeditionerne.
Museet råder over et omfattende Knud Rasmussens Arkiv. Kernen er virksomhedsarkivet fra Handelsstationen Thule under arkivfonden A10. Der er med tiden tilkommet yderligere arkivalier, der nu er indeholdt i arkivet, ligesom der også er tilkommet yderligere arkivfonde med relation til polar- og grønlandsforskningen. Arkivet er tilgængeligt efter aftale gennem museets administration i Frederiksværk.
[email protected]
Arkivalier
Arkivalienumre kan bruges til at søge efter yderligere information via arkiv.dk
A10 Knud Rasmussen
Knud Rasmussens arkiv, samt senere tilkomne arkivalier og billeder.
Fotografier
B10000-B19999 er reserveret til fotos med relation til Arktis og Knud Rasmussen, men der er ikke tildelt et specifikt foto til samtlige B-numre.
A216 Arkitekt Carl Edvard Brammer, Frederiksværk
Dagbog fra Grønlandsrejse (udateret).
A344 Hundested Kommune
Arkivalier vedr. Knud Rasmussens hus overtaget fra Hundested Kommune ved kommunesammenlægning 2007.
A345 Ludvig Mylius-Erichsen
Arkivalier fra Knud Rasmussen selskabet med tilknytning til Knud Rasmussen.
A346 Carl Christian Ambrosius Gabel-Jørgensen
Carl Christian Ambrosius Gabel-Jørgensens dagbøger fra opmålingsekspeditionen 1928. Carl Christian Gabriel-Jørgensen var næstkommanderende ved 7. Thule Ekspedition 1932-1933.
A454 Polarforskeren Knud Johan Viktor Rasmussens efterladte papirer
Materialet er ordnet og registreret ifølge Inge Thorborgs egen orden i de tilfælde, hvor det har været muligt. Det overvejende usorterede materiale er blevet inddelt efter emner. Der er både hidtil ukendte originaler samt kopier af kendt materiale. En del af materialet er skabt efter K.R.s død og indsamlet og sammensat af Inge Thorborg i forbindelse med en mindebog og foredrag om Knuds Rasmussen.
A 455 Lorenz Peter Elfred Freuchen
Arkivalier, diverse. Arkivfonden dækker Peter Freuchens aktiviteter bredt. Hovedparten kommer fra en indlevering af hans datter Pipaluk Freuchen. Fonden dækker både arktisk relaterede emner samt andre områder der har haft Freuchens interesse.
Ingen angivelse af periode.
E14 Thule-Sagen
Kopier af bilag og aktstykker fra sagen om erstatning til de i 1953 fra Thule tvangsforflyttede grønlændere.
Aviser, artikler, tidsskrifter m.v.
Diverse avisudklip, artikler og tidsskrifter; bl.a. "Grønland", "Meddelelser om Grønland", "Det grønlandske Selskabs Aarsskrift" og "Meddelelser om den grønlandske Kirkesag".
Etnografiske genstande, fotografier, film og lyd, kunstværker m.v.
Der kan søges efter yderligere information via Museernes Samlinger.

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.
Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

registrant@ arktisk.dk