English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

Kunstmuseum Brandts

På Kunstmuseum Brandts er 250 års kunsthistorie samlet under ét tag. Vi viser klassisk, moderne og helt samtidig kunst. Det giver enestående muligheder for at inspirere og skabe nye perspektiver til hinanden.

Museet for Fotokunst

Museet for Fotokunst åbnede i den nedlagte Brandts Klædefabrik i 1987. Samme år åbnede en anden selvejende institution, Kunsthallen Brandts, i den gamle klædefabrik. De to institutioner lavede individuelle udstillinger men samarbejdede om udstillingsopbygninger.

Af Museet for Fotokunsts vedtægter fremgik det, at ”Museet skal som landsdækkende kunsthistorisk specialmuseum indsamle, bevare og udstille nyere dansk og udenlandsk fotokunst. Museet skal herved – og ved arrangement af skiftende nationale og internationale udstillinger – virke for udbredelsen af kendskabet til og interessen for fotokunst”.

De ansatte ved Museet for Fotokunst arbejdede flittigt og skabte nye udstillinger samtidig med, at de indsamlede værker til museets samling. Da det efter nogle år lykkedes museet at anskaffe et fast lokale til visning af samlingen, blev det hårde arbejde belønnet: I 1992 blev museet statsanerkendt.

Finn Thrane (f. 1939) var grundlægger og den første leder af museet. Udover hans utrættelige arbejde, stod han også for andre aktiviteter, som satte lys på museet. Med inspiration fra udenlandske fotofestivaler opstod Odense Foto Triennale i 2000 (OFT 2000). Triennalen blev en stor succes og eksisterede frem til 2012. I 2007 overtog Ingrid Fischer Jonge (f. 1954) direktørstillingen efter Thrane.

I 2013 blev Museet for Fotokunst fusioneret med Kunsthallen Brandts og Fyns Kunstmuseum. Museet hedder i dag Kunstmuseum Brandts og har fortsat hjemme i Brandts Klædefabrik. Den fotografiske samling er nu en del af Kunstmuseum Brandts’ samling, som indeholder både fotografi, maleri, tegning, grafik og skulptur. Samlingen består af ca. 17.000 værker, hvor fotografi udgør lidt over halvdelen.

Amfipladsen 7, 5000 Odense C, Danmark
 

Fotografier

Mange kunstnere har beskæftiget sig med Grønland, og Museet for Fotokunst anskaffede værker af nogle af dem: Pia Arke, Mogens S. Koch og Julie Edel Hardenberg. Mere information om kunstnere og værker kan fås ved at søge på objektnumrene, som fremgår af listerne, i Kunstindeks Danmark.

 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: