Nationalmuseet i København
Nationalmuseet er Danmarks statslige, kulturhistoriske hovedmuseum med den største geografiske udbredelse og de største kulturhistoriske samlinger af danske og udenlandske kulturers historie.
Nationalmuseet vil styrke historiebevidsthed og medborgerskab ved at belyse Danmarks og verdens kulturer og deres indbyrdes afhængighed. Uden historisk perspektiv bliver et samfund fattigere. Samtalen borgerne imellem om, hvad vi har været, hvem vi er, og hvad vi er en del af, kvalificeres af viden om vores historie.
Nationalmuseets mission er derfor at fremme historiebevidstheden gennem forskning, formidling, registrering, indsamling og bevaring i samarbejde med hele det danske museumsvæsen og på internationalt niveau.
Nationalmuseet vil tilbyde museumsoplevelser af internationalt format for såvel et hjemligt som et internationalt publikum og levere forskningsresultater på internationalt niveau.
Nationalmuseets samlinger af genstande, arkivalier, fotografier, film og lydoptagelser vedr. Grønland befinder sig i tre undersamlinger; en opdeling, som er historisk betinget og ikke altid er gennemført fuldstændig konsekvent:
- Danmarks Nyere Tids Samling, Nyere Tid og Verdens Kulturer: Samlinger primært vedrørende danskeres relation eller ophold i Grønland efter 1600, herunder genstande brugt eller indsamlet og opbevaret af den Kongelige Grønlandske Handel (KGH) i København. For samtidsindsamlingernes vedkommende eksisterer et vist overlap med Etnografisk Samling.
- Etnografisk Samling, Nyere Tid og Verdens Kulturer: Samlinger vedrørende forhistoriske og historiske inuit og få mindre samtidsindsamlinger. For samtidsindsamlingernes vedkommende eksisterer et vist overlap med samlingerne i Danmarks Nyere Tid.
- Middelalder, Renæssance og Numismatik: Samlinger vedrørende Nordboerne.
Digitale Samlinger
Samlinger Online
Samlinger Online er Nationalmuseets åbne arkiv med tusindvis af kulturhistoriske fotos og genstande fra museet samling. Siden rummer informationer om mange af museets genstande, samt billeder fra etnografiske ekspeditioner, arkæologiske udgravninger og meget andet. Digitaliserede fotografier fra Grønland og Arktis samt af grønlandske kan fremsøges i portalen. Digitaliseringen af fotografier er ikke fuldstændig og en del fotografier kan udelukkende studeres i fysisk form på Danmarks Nyere Tids, Etnografisk Samlings og Danmarks Middelalder og Renæssances fotoarkiver.
Skinddragter Online
Skinddragter online er en elektronisk ressource med højopløselige fotografier og basale beskrivelser af Nationalmuseets store samling af skinddragter fra hele Arktis, heriblandt mange fra Grønland. For nogle dragter findes opmålinger og snitmønstre til brug for dem, som ønsker at rekonstruere en dragt. Enkelte dragter fra Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu (Grønlands Nationalmuseum og Arkiv) er inkluderet i basen.
Danmarks Nyere Tids Samling, Nyere Tid og Verdens Kulturer
Danmarks Nyere Tids samling beskæftiger sig med danskernes historie fra 1660 til i dag. Alle samfundsgrupper i alle egne af landet skal kunne genkende dele af deres egen historie i enhedens samling og i dens arbejde med denne. Samlingen belyser livet og hverdagen i Danmark og består af alt fra hele interiører, som f.eks. Nationalmuseets Klunkehjem og Brede Hovedbygning til genstande som legetøj, torturinstrumenter, møbler, nips, køkkenredskaber, modetøj og meget andet. Danskernes historie omfatter også indbyggere i de tidligere danske områder Skåne, Halland, Blekinge, Sydslesvig, Holsten, Norge og Island. Endvidere Færøerne, Grønland og den tidligere danske koloni Dansk Vestindien.
Danmarks Nyere Tids Genstandsarkiv
Arkivet indeholder bl.a. oplysninger om genstande med relation til Grønland fra tiden efter 1600; heraf mange brugt eller indsamlet og opbevaret af den Kongelige Grønlandske Handel (KGH) i København. For samtidsindsamlingernes vedkommende eksisterer et vist overlap med Etnografisk Samling. Baggrundsoplysninger vedr. genstandenes indsamlingskontekst og givere findes i journalarkivet for Danmarks Nyere Tid.
Danmarks Nyere Tids Fotoarkiv
Fotoarkivet indeholder glasnegativer, diapositiver og –negativer samt papiraftryk herunder nogle optaget i Grønland. Dele af dette materiale er digitaliseret og kan fremsøges i portalen Nationalmuseets Samlinger Online tillige med fotografier fra Grønland, der fysisk befinder sig i Etnografisk Samlings og Danmarks Middelalder og Renæssances fotoarkiver.
Etnografisk Samling, Nyere Tid og Verdens Kulturer
Etnografisk Samling rummer etnografiske og arkæologiske genstande hovedsageligt fra ikke-europæiske kulturer samt arktiske folk. Den ældste del af den etnografiske samling stammer fra Det kgl. Kunstkammer og er fra 1600- og 1700-tallet. Senere i 1800- og 1900-tallet kom store samlinger til museet især fra videnskabelige ekspeditioner, som bl.a. gik til Grønland og Nordamerikas arktiske egne, samt til Centralasien og Mongoliet.
33-arkivet
33-arkivet indeholder rapporter, felttegninger, lommebøger og dagbøger primært fra arkæologiske feltarbejder i Grønland og Canada. Arkivet indeholder dog også materiale fra etnografiske feltarbejder. I forbindelse med repatrieringsprocessen blev der foretaget en kopi af det fysiske arkiv, som er overført til Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu (Grønlands Nationalmuseum og Arkiv). Feltrapporter fra Nationalmuseets arbejde i Grønland efter 1999 kan tilgås her.
Det Kongelige Danske Geografiske Selskabs Arkiver
Det Kongelige Danske Geografiske Selskab blev grundlagt 18. november 1876. Selskabets formål den dag i dag er at fremme kendskabet til Jorden og dens beboere og udbrede interessen for geografisk videnskab. Selskabet har stået i spidsen for mange af det 20. århundredes vigtigste videnskabelige ekspeditioner fra Grønland til Sahara, deres arkiv er derfor vigtig dokumentation af dansk ekspeditionshistorie. Arkivet bliver i et samarbejde mellem Selskabet og Etnografisk Samling administreret og opbevaret på Nationalmuseet. I arkivet er blandt andet breve, dagbøger, regnskaber, kort og foredragsmanuskripter, og derudover indeholder arkivet ca. 70.000 fotografier, hvoraf hovedparten er glasdias.
Etnografisk Samlings Beretningsarkiv
Arkiv vedr. Etnografisk Samlings arbejde bl.a. i Grønland, men også om udstillinger, samlings- og personalehistorie. Heraf er dele grønlandsrelevant. Beretningsarkivet indeholder flg.:
- Ekspeditionspapirer: Dagbøger, notater, lister, indkøbslister, indkøbsbøger, ansøgninger, regnskaber, feltnoter, boglister, breve, telegrammer osv.
- Manuskripter: Publicerede og upublicerede.
- Udstillinger: Tekst og tegninger vedrørende særlige udstillinger.
- Medarbejdere: Fagligt materiale.
- Konservering: Rapporter om genstandes konservering og tilstand.
- Etnografisk Samling: Samlingshistorie.
Etnografisk Samlings Filmarkiv
Etnografisk Samling råder over en betydelig samling film fra feltarbejder og ekspeditioner til fjerne egne, tilbage fra starten af sidste århundrede og op til cirka 1970. Hovedparten af filmene er tæt knyttet til Etnografisk Samlings genstande og kan derfor være med til at belyse deres lokale kontekster. De ældste filmoptagelser fra Grønland i Etnografisk Samlings arkiv viser billeder af folk, dyr, både, bygder og natur i det sydlige Grønland i 1914. De blev optaget af lingvisten William Thalbitzer (1873-1958). Registrant findes kun for digitaliserede 16 mm.-film.
Etnografisk Samlings Fotoarkiv
Fotoarkivet indeholder glasnegativer, diapositiver og –negativer samt papiraftryk optaget i hele verden herunder Arktis og Canada. Dele af dette materiale er digitaliseret og kan fremsøges i portalen Nationalmuseets Samlinger Online tillige med fotografier fra Grønland, der fysisk befinder sig i Danmarks Nyere Tids og Danmarks Middelalder og Renæssances fotoarkiver.
Etnografisk Samlings Gavearkiv
To æsker med kartotekskort med oplysninger om givere ordnet efter navn alfabetisk. Heriblandt givere af arktiske samlinger og genstande til Nationalmuseet.
Etnografisk Samlings Genstandsprotokoller
Etnografisk Samlings genstandsmateriale er registreret i 35 protokoller. Materialet omfatter genstande fra arkæologiske, etnografiske og andre videnskabelige undersøgelser samt genstande foræret til museet af personer, der opholdt sig i Grønland; primært som ansatte i fangst- og handelskompagnier eller i missionen.
Etnografisk Samlings Grønlandske Fredningskort
Dette arkiv rummer fysiske papir- og foliekort med angivelse af fredede fortidsminder, som er forløberen for det digitale fortidsminderegister Nunniffiit, der administreres af Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu (Grønlands Nationalmuseum og Arkiv). Kortsamlingen rummer desuden andre detail- og landskabskort over dele af Grønland.
Etnografisk Samlings Grønlandske Spørgelister (NEUG-Arkivet)
NEUG-Arkivet indeholder, med udgangspunkt i 13 etnologiske spørgelister, omkring 800 beretninger og fortællinger fra grønlændere indsamlet i perioden 1947-1969. Det fysiske arkiv består af 17 arkivkasser med håndskrevne beretninger, maskinskrevne transskriptioner og enkelte fotografier, foruden to løsbladskartoteker. Indsamlingen er primært foretaget af medarbejder ved Nationalmuseet C. L. Vebæk, og en stor del af materialet er transkriberet af C. L. Vebæks hustru, Mâliâraq Vebæk.
Etnografisk Samlings Korrespondancearkiv
Arkiv med korrespondance bl.a. vedr. etnografiske genstande og samlinger. Arkivet er organiseret efter region og årstal for korrespondancen og indeholder 14 kasser med korrespondance om Grønland. Korrespondancearkivet vedr. Grønland indeholder dokumenter fra 1871 til 1990’erne, hvor der blev indført elektronisk sagsbehandling.
Etnografisk Samlings Lydarkiv
Arkiv med interviews, fortællinger, sagn og sange optaget i Grønland. Foruden optagelser fra Nationalmuseets Grønlandsundersøgelser, findes også kassettebånd med diverse ubeskrevne optagelser. Oversigten er dermed ikke komplet.
Etnografisk Samlings Tegnings- og Kortarkiv
Arkivskuffedarium med tegninger og kort. Tegninger dækker bl.a. over skitser, håndtegnede opmålinger af kolonibygninger samt trykte plakater. Kort dækker bl.a. over udgivne kort over byer og bygder fra bl.a. Kgl. Søkortarkiv, Geodætisk Institut og Grønlandsk Tekniske Organisation (GTO).
Grønlandssekretariatets arkiv
Dette arkiv indeholder al sagsmateriale, mødereferater, genstandslister, korrespondance m.m. fra Grønlandssekretariatets arbejde med udskillelse og repatriering af grønlandske genstande, arkivalier og oplysninger om fredede fortidsminder i Grønland til Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu (Grønlands Nationalmuseum og Arkiv). Processen, som internationalt er kendt som Utimut, foregik i årene 1984-2001 med udgangspunkt fra Nationalmuseet.
Terkel Mathiassens Stednavnregister
Arkivkasse med kartotekskort over stednavne og deres betydning. Stednavnene er indsamlet af Terkel Mathiassen i Grønland under feltarbejder i perioden 1929-1936. Arkivet er knyttet til 33-arkivet.
Middelalder, Renæssance og Numismatik
Enheden dækker overordnet set tidsperioden 1000-1660 for det nuværende Danmark og dettes rigsfællesskaber, især Grønland. I praksis er den kronologiske ramme langt videre. Runologien behandler runerne fra deres ældste forekomst i jernalderen, mens flere områder, arkæologi, danefæbehandling og især kirkekonsulentvirksomhed, rækker helt op til i dag.
Danmarks Middelalder og Renæssances Fotoarkiv
Fotoarkivet indeholder glasnegativer, diapositiver og –negativer samt papiraftryk blandt andet af billeder optaget i Nordatlanten og Grønland. Dele af dette materiale er digitaliseret og kan fremsøges i portalen Nationalmuseets Samlinger Online tillige med fotografier fra Grønland, der fysisk befinder sig i Etnografisk Samlings og Danmarks Nyere Tids Fotoarkiver.
Danmarks Middelalder og Renæssances Nordboarkiv
Nærværende registratur er udarbejdet af Jette Arneborg i 1984 og omfatter det, der i dag omtales som Nordboarkivet. Arkivet består af flg. delarkiver: Korrespondancearkivet, Beretningsarkivet, Fotoarkivet, Kort- og billedarkivet samt Oldsagsprotokollerne. Der er sandsynligvis tilgået yderligere materiale til arkivet siden udarbejdelsen af registraturet.
Arkivet beskrives i registraturet på følgende vis:
"2. afdelings grønlandsarkiv indeholder primært antikvarisk materiale fra de middelalderlige, norrøne bebyggelser i områderne omkring Nuuk/Godthåb og Qaqortoq/Julianehåb. Brug af arkivet har dog i adskillige tilfælde afsløret, at også betydelige mængder oplysninger om eskimoiske/grønlandske forhold - såvel af arkæologisk som etnologisk art - kunne findes her."

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.
Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

registrant@ arktisk.dk