Nunatta Allagaateqarfia - Grønlands Nationalarkiv
Grønlands Nationalarkiv blev oprettet i 1982 som en selvstændig institution. I 1991 blev Nationalarkivet sammenlagt med Grønlands Landsmuseum og udgør i dag en samlet institution ved navn Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu. Grønlands Nationalarkivs samlinger består af arkiver fra offentlige myndigheder og institutioner samt forskellige typer privatarkiver. Arkiverne rummer primært dokumenter, men i nogle tilfælde også billeder, kort, lydbånd og film. Her er nogle eksempler på, hvad nogle af Grønlands Nationalarkivs større samlinger omfatter:
- Præstegældsarkiver; kirkebøger, designationer, missionsarkiver, korrespondancer, prædikener, kateketdagbøger, skolearkiver m. v.
- Inspektoratsarkiver; Syd- og Nordgrønlands Inspektorat/Landsfoged: skematiske indberetninger, statistikker over befolkningstal, fangstlister, forhandlinger fra forstanderskaberne, kommune- og sysselråd m. m.
- Kolonibestyrerarkiver; korrespondance, udstedsbestyrerarkiver, mandtalslister, håndbøger, grønlænderbøger, regnskabsspecifikationer, skematiske indberetninger m. m.
- Kommunearkiver; korrespondance, skolearkiver, journalsager m. m.
- Seminariearkiv; korrespondance, prædikener, elevkarakterer, skemaer m. m.
- Grønlands Hjemmestyre, direktoratsarkiver
- Privatarkiver fra enkeltpersoner, foreninger og virksomheder
Forliset af m/s Hans Hedtoft i 1959 betød, at kirkebøger fra Sydgrønlands Inspektorat (byerne fra og med Sisimiut og sydover) kun findes tilbage til omkring 1925 – de herrnhutiske menigheder undtaget. Dog findes noget materiale fra Sydgrønlands Inspektorat hos Rigsarkivet i Danmark.
Bygnings- og anlægsarkivet
I bygnings- og anlægsarkivet opbevares tegninger af bygninger fra hele Grønland, som er opført frem til omkring 1990. Bygnings- og anlægsarkivets materiale stammer fra GTOs gamle bygningsarkiv indtil 1987-90.
Arkivmaterialet omfatter bl.a.: Katalog over mikrofilm, B-nr. fortegnelse, diverse kontormateriale, afleveringslister til Nationalmuseum m.m., mikrofilm af dokumenter og tegninger, teknisk arkivmateriale fra værftet i Sisimiut, Nuuk byarkiv og tegninger fra GTOs rådgivende afdeling.
Alle henvendelser til Bygnings- og anlægsarkivet skal ske via telefon eller e-mail. Har du brug for tegningskopier, kan disse rekvireres på Bygnings -og anlægsarkivet. Bygnings -og anlægsarkivets aktuelle prisliste kan ses på hjemmesiden.
Kirkebøger
Grønlands Nationalarkiv lægger alle kirkebøger på nettet når de er tilgængelige i henhold til arkivloven. Dette sker når de yngste oplysninger i bogen er 80 år gamle.
Slægtsforskning er meget populært både i Grønland og mange andre steder i verden. Kirkebøger er den kilde de fleste slægtsforskere bruger.
De grønlandske kirkebøger minder meget om de danske, men afspejler derudover missionsvirksomhedens og kolonisationens historie. Kirkebøgerne rummer oplysninger om kirkelige handlinger herunder dåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser. I nogle ældre bøger kan man også se voksendøbtes oprindelige, grønlandske navn. I flere bøger kan man også se hvem der gik til alters i kirken og hvem der rejste til og fra menigheden. Kirkebøgerne er derfor en vigtig kilde til Grønlands historie med mange oplysninger om enkelte menneskers liv og død.
Nunniffiit
Nunniffiit er en kortbaseret database til registrering af kulturminder i hele Grønland. Her kan man finde alle registreringer, der er foretaget om de forskellige kulturminder.
Qangagooq.gl
På Qangagooq.gl kan du finde museets og arkivets digitaliserede arkiv. Her ligger der et, med tiden voksende, udvalg af kilder til Grønlands historie, udvalgt på baggrund af efterspørgsel og/eller særlig kultur- og samfundshistorisk værdi fra hele landet. Arkivalierne omfatter bl.a.
- Forstanderskaber (ca. 1850-1911)
- Kommuneråd (ca. 1911-1938)
- Mandtalslister fra 17- og 1800-tallet – KGH (ca. 1789-1899)
- Missionærer og kateketer – embedsdagbøger (ca. 1870-1938)
- Grønlandske breve til inspektøren i Nordgrønland (ca. 1787-1896)
- Privatarkiver
- Skematiske indberetninger (ca. 1870-1930)

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.
Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

registrant@ arktisk.dk