English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

Odense Bys Museer

Odense Bys Museers er en statsanerkendt, selvejende museumsorganisation, der dækker arkæologi, historie, digteren H.C. Andersen og komponisten Carl Nielsen.

Odense Bys Museer tilbyder enestående kulturelle oplevelser på de seks museer og udstillingssteder H.C. Andersens Hus, H.C. Andersens Barndomshjem, Den Fynske Landsby, Møntergården – Museum om Odense og Fyn, Thriges Kraftcentral, Carl Nielsens Barndomshjem – og fra 2022 Carl Nielsen Museet.

Vores formidling har som mål at skabe oplevelser for gæsterne, vække deres nysgerrighed og medvirke til at give dem et nyt perspektiv på dem selv og den verden, de befinder sig i.

Vi forvalter det arkæologiske ansvar for Odense, Nordfyns, Middelfart og Assens kommuner og fører tilsyn med fredede fortidsminder og diger på hele Fyn. Vi tager os af en samling bestående af mere end 400.000 genstande fra Fyns oldtid, Odenses historie samt H.C. Andersen og Carl Nielsens liv og værk.

Odense Bys Museer er et forskende museum og vi bruger forskningen til at nå nye forståelser af fortiden med relevans for nutiden.

Overgade 48, 5000 Odense C, Danmark
 

Grønlandske genstande

Odense Bys Museers samling af grønlandske genstande, indkommet i perioden 1867-1942, blev i 1997 deponeret til Upernavik Lokalmuseum i Grønland. Den aktuelle anledning til deponeringen var at give en gave i anledning af 225-års venskabsbyjubilæet mellem Odense og Upernavik. Samlingen bestod af 56 hovednumre indeholdende mere end 100 enkeltgenstande. Dermed findes der ikke længere ældre grønlandske genstande i Odense Bys Museers. Mediehistorisk samling indeholder dog nogle tryk og tegninger med grønlandsrelevans, som eksempelvis Des Asmussens tegninger til Jørn Riels bogudgivelser.

  • De fleste objekter, som museet ligger inde med, relaterer sig mest til genstande fremstillet og anvendt i Danmark, men med relation til Grønland. Det være sig i form af forskellig fag- og skønlitteratur og illustrationer om og fra Grønland. Der findes dog også litteratur oversat til grønlandsk samt grønlandske aviser og pressehistorisk materiale.
  • Vil man dykke yderligere ned i de enkelte genstandes beskrivelser, anbefales det at fremsøge dem i Museernes Samlinger eller rette henvendelse til museet. Visse titler på listen vil virke uforståelige. Det skyldes, at museets databaser er skiftet ad flere omgange, og at vi som følge deraf ikke har nået at gennemgå alle registrerede poster.
 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: