English

Dokumentation og formidling af Danmarks historie i Grønland og Arktis

Vejen Kunstmuseum

Vejen Kunstmuseum er grundlagt af billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), og hans værker og virke har en central plads i huset. Men meget hurtigt udvidede han samlingen med vigtige værker af andre af tidens danske kunstnere, der ligesom han var inspireret af symbolismen. Museet rummer desuden en betydningsfuld samling af keramiske arbejder.

I den østlige særudstillingssal var der i 2022 en udstilling med Grønland som omdrejningspunkt med fortællinger om Ingrid Vang Nymans onkel, polarforskeren Peter Freuchen, over hendes indlevede skildringer af inuitbørn til billedhugger Niels Hansen Jacobsens og Søren Kongstrands udkast til et monument for Ludvig Mylius Erichsen, Niels Peter Høeg Hagen og Jørgen Brønlund, der i 1907 omkom under Danmark-Ekspeditionen. Kunstværkerne indgår fortsat som en del af museets samling, og de kan besigtiges efter aftale.

Dertil er der i museets samling to træfigurer af JOHANNES KREUTZMANN, der har tilhørt Peter Freuchen.

Østergade 4, 6600 Vejen, Danmark
 

Kunstværker

Værknumre kan bruges til at søge efter yderligere information via Kunstindeks Danmark

 

Ingrid Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman, der er bedst kendt for sine ikoniske tegninger til Pippi Langstrømpe, kom aldrig selv til Grønland, men levede sig, gennem familieskabet med sin onkel Peter Freuchen og sine somre hos Freuchen på Enehøje, ind i den verden. IVN skildrede i sine værker den grønlandske kultur; det gjorde hun ved at leve sig ind i den eksisterende dokumentation af kulturen, hvor hun bl.a. trak direkte på maler Harald Moltkes skildringer fra 1903 af grønlændernes boliger. En liste over IVNs værker med Grønlandstilknytning kan ses i den vedhæftede fil.

Periode: - 1959
 

Grønlandsregistranten er dansksproget, fordi den helt overvejende del af de arkivalier, der er tale om, er formuleret på dansk. I særlige tilfælde oversættes meddelelser til grønlandsk, men indtil videre vil sekretariatet desværre ikke være i stand til at kommunikere på grønlandsk.

Spørgsmål til det generelle indhold i Grønlandsregistranten kan rettes til arkivet på [email protected]. Ret desuden gerne henvendelse, hvis der er kendskab til en relevant aktør, der ikke fremgår af Grønlandsregistranten. Spørgsmål vedr. specifikke oplysninger om samlinger eller arkivalier rettes direkte til den pågældende aktør.

(+45) 3231 5052

Vejledningsvideo - introduktion 1,3min:

Vejledningsvideo - geografisk kort 2,2min:

Vejledningsvideo - tekstsøgning 3,4min: