Documentation and dissemination of the history of Denmark in Greenland and the Arctic

"Skal vi krepere her som dyr?"

Den dramatiske historie om J.P. Kochs grønlandsekspedition tværs over indlandsisen med islandske heste 1912-1913

Ny bogudgivelse af Jan O. Kongstad

"Alt i mig gjorde oprør. Skulle vi, så tæt på slutningen af så lang og farefuld en rejse, krepere som dyr her, knap to mil fra kolonien? ... Min mentale kraft samlede sig om en eneste mægtig tanke: Jeg vil leve, jeg vil nå frem til Prøven, om så himlen skal falde ned!"

Sådan skriver den ene af de fire deltagere på ekspeditionen med det officielle navn "Den danske Ekspedition til Dronning Louises Land og tværsover Nordgrønlands indlandsis" i sin dagbog, mange dramatiske måneder efter de i sommeren 1912 fra Danmarkshavn er draget af sted mod det ukendte med 16 islandske heste, en lille gårdhund og adskillelige tons udstyr til to års forskningsrejse.

Foruden ekspeditionens leder, kaptajn i hæren Johan Peter Koch, er deltagerne den tyske geofysiker, meteorolog og polarforsker Alfred Wegener, især berømt for som den første at have fremsat teorien om kontinentaldriften, den islandske hestefører og altmuligmand Vigfus Sigurdsson og matros Lars Larsen.

Udfordringerne står i kø, og mænd og heste ser døden i øjnene adskillelige gange undervejs. Som de første mennesker overvintrer de på indlandsisen, og i bagagen har de strålende nye forskningsresultater. På det sidste stykke vej frem mod målet ved vestkysten er kræfterne imidlertid opbrugt, og ekspeditionen tegner til at blive en af grønlandsforskningens største tragedier.

Dette er hele den samlede historie - fra idé til fuldførelse - om J.P. Kochs meget ambitiøse og dramatiske forskningsrejse. Bogen er skrevet på baggrund af deltagernes dagbøger og adskillelige andre kilder og rigt illustreret med unikke fotos og kort fra ekspeditionen.

Billederne stammer fra Arktisk Instituts arkiv. Bogen er udgivet ved forlaget HAASE.

For further information please contact Danish Arktisk Institut

+45 3231 5055